Πέμπτη, 17 Ιουλίου 2008

Πτυχία από παντού, σε όλους και ισότιμα!

Ο Θανάσης από μικρός είχε δείξει τεράστιο ενδιαφέρον για τους υπολογιστές. Σεμια εποχή που δεν υπήρχε το διαδύκτιο, και οι υπολογιστές βρισκόταν σε ελάχιστα σπίτια, είχε έναν υπερσύγχρονο υπολογιστή, 80386! Να φανταστείτε, τα αρχεία του τα αποθήκευε σε δισκέτες 1,44''! Πριν καλά καλά πάει στο γυμνάσιο, είχε μάθει μόνος του να προγραμματίζει σε γλώσσα GW BASIC. Όλο του τον χρόνο τον αφιέρωνε στον υπολογιστή του, με αποτέλεσμα στο σχολείο να είναι αρκετά μέτριος μαθητής. Κουτσά στραβά έβγαλε το λύκειο, και σπούδασε πληροφορική σε ένα παράρτημα Αγγλικού πανεπιστημίου στην Ελλάδα.

Ο Πέτρος, φίλος του Θανάση, δεν σκάμπαζε από υπολογιστές. Η άγνοιά του δεν οφειλόταν σε έλλειψη ενδιαφέροντος. Πως να ενδιαφερθείς για κάτι άγνωστο? Θεωρούσε άσκοπο το να έχει ηλεκτρονικό υπολογιστή. Μάλλον προτιμούσε να χαλάσει τα μάτια του διαβάζοντας, και όχι παίζοντας παιχνίδια σε μια ασπρόμαυρη οθόνη. Ήταν πολύ καλός μαθητής, και κατάφερε να περάσει στο πανεπιστήμιο. Πληροφορική Θεσσαλονίκης!

Ο τρίτος της παρέας, ήταν ο Νίκος. Ήταν από σχετικά εύπορη οικογένεια, και στο σχολείο το μόνο που τον ενδιέφερε ήταν να βγάλει το λύκειο. Ήξερε από την πρώτη λυκείου το μέλλον του! Με το που θα έπερνε το απολυτήριο, θα έκανε την εγγραφή του σε ένα Βρετανικό πανεπιστήμιο. Πληροφορική κι αυτός! Δεν είχε τις γνώσεις του Θανάση βέβαια, αλλά "έβλεπε" πως η πληροφορική είναι η επιστήμη του μέλλοντος...

Ο Θανάσης, ο Πέτρος και ο Νίκος, πήραν το πτυχίο του πληροφορικάριου, και βγήκαν μαζί στν αγορά εργασίας. Φίλοι από μικροί, αλλά η κόντρα δεν άργησε να έρθει. Ο Πέτρος, έβλεπε υπεροπτικά τους άλλους δύο. Ειδικά τον Θανάση. Θεωρούσε τα πτυχία τους κατώτερα από το δικό του. Ο Νίκος αντιδρούσε λέγοντας πως το πανεπιστήμιό του είναι ένα από τα καλύτερα της ευρώπης, και πως στη σχολή του Πέτρου μάθαιναν ελάχιστα. Ο Θανάσης όταν τους άκουγε, γελούσε δυνατά και τους προκαλούσε να αποδείξουν ποιος είναι ο καλύτερος.
-Ας δημιουργήσουμε ένα πρόγραμμα, σε όποια γλώσσα προγραμματισμού θέλετε. Όποιος το κάνει καλύτερο και σε συντομότερο χρονικό διάστημα, κερδίζει! Κανείς όμως δεν του πήγαινε κόντρα! Ήξεραν πως πολλές φορές καθόταν μέχρι και 30 ώρες μπροστά στον υπολογιστή και προγραμμάτιζε, έτσι για την πλάκα του! Τι αντοχές, θεέ μου!!!

Προχθές, πήγε για ψήφιση ένα νέο νομοσχέδιο, με το οποίο αναγνωρίζεται πλήρος το πτυχίο των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών, ως ισότιμο με τα αντίστοιχα πτυχία που δίνονται αν έχεις σπουδάσει σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο Θανάσης χάρηκε, ενώ ο Πέτρος και ο Νίκος σάστισαν. Ίσα εργασιακά δικαιώματα? Αν είναι δυνατόν!

Σίγουρα, υπάρχουν αρκετοί σαν τον Θανάση, που σπούδασαν σε Ελληνικό πανεπιστήμιο. Και μάλιστα, οι περισσότεροι που σπούδασαν σε παράρτημα πανεπιστημίου στην Ελλάδα, ή σε κάποιο ΙΙΕΚ, είναι σαν τον Πέτρο. Λίγο το ότι θεωρείται η πληροφορική ως το επάγγελμα του μέλλοντος, λίγο η αναβολή στράτευσης για λίγα χρόνια και πολύ περισσότερο η "ανάγκη" του σύγχρωνου Έλληνα γονιού να περιφανευτεί για το παιδί του -σπουδάζει πληροφορική, άσχετα που, πως και με ποιο αντίκρισμα- γέμιζαν όλες αυτές τις "σχολές" οι οποίες μέχρι φέτος άνηκαν στο υπουργείο εμπορίας!
Είμαι κι εγώ μπερδεμένος για το τι είναι σωστό. Αλόγιστα πτυχία παντού? Δικαίωμα στη μετά-λυκειακή μόρφωση σε όλους?
Βλέποντας τον Θανάση, θεωρώ πως τα πτυχία ναι, είναι ισότιμα. Αλλάζοντας όμως λίγο τους ρόλους, θεωρόντας πως ο Θανάσης πέρασε στο τμήμα πληροφορικής του Α.Π.Θ. ενώ ο Πέτρος σπούδασε σε κάποιο παράρτημα πανεπιστημίου δεν μπορώ να διανοηθώ την ισότημία ούτε του πτυχίου, ούτε των γνώσεων! Αλήθεια, πόσοι "Θανάσηδες" μπορεί να υπάρχουν? Όσοι κι αν είναι, όση αξία κι αν έχει το πτυχίο τους, σίγουρα δεν θα πάνε χαμένοι...
Μία τέτοια κίνηση όμως, σίγουρα απαξιώνει ακόμη περισσότερο το Ελληνικό Πανεπιστήμιο... ή αλλιώς, το "πανεπιστήμιο των καταλήψεων".

4 σχόλια:

Sophia είπε...

Καλημέραααα...
Φρέσκο φρέσκο το ποστ ε?
Κοίτα να δεις σύμπτωση, κι εγώ στο μηχανογραφικό (το συμπλήρωσα γιατί δεν είχα τίποτα να χάσω) Πληροφορικές έβαλα.
Τώρα βέβαια εκ των υστέρων δε ξέρω αν έκανα καλά, κάποιοι του ...περιβάλλοντός μου έχουν αφηνιάσει, αλλά τώρα δεν αλλάζει.
Πρώτα έβαλα κάτι υψηλές στην Αθήνα που δεν μου φαίνεται ότι τις πιάνω, ύστερα Θεσσαλονίκη που κάτι μπορεί να γίνει, μετά Πειραία κλπ...
Και κάτι ασχετούτσικες σχολές προς το τέλος, σιγουριά να υπάρχει...

Όσο για τους Θανάση, Πέτρο και Νίκο, (να μην περιαυτολογώ κιόλας) νομίζω ότι είναι άλλη μια περίπτωση όπου κάποιος (Πέτρος) πήγε σε μια σχολή μόνο και μόνο για να το καυχιέται, παρόλο που δεν είχε ασχοληθεί καθόλου και στην αρχή δεν ενδιαφερόταν κιόλας να μάθει...

Τι να πω?
Ο καθένας ό,τι νομίζει.
Παντως έχεις δίκιο, άνθρωποι σαν τον Θανάση, με όρεξη και... μεράκι, σίγουρα δεν χάνονται...

Εις το επανειδείν!

KouKos είπε...

Η αλήθεια Σοφία μου, είναι πως τα πρόσωπα είναι λίγο πολύ φανταστικά.. χχμμμμ εκτώς από τον Θανάση, αλλά σίγουρα κάπου ανάμεσά μας υπάρχουν αρκετοί σαν τους τρεις τους.
Το ποστ προέκυψε από την ανάγνωση ενός άρθρου μιας εφημερίδας. Ίσως να είναι καλύτερα που περνάει το νομοσχέδιο στα θερινά τμήματα της βουλής, αν και πιστεύω πως θα πάτε για εγγραφές στα πανεπιστήμια... και θα τα βρείτε "κλειστά, λόγο καταλήψεων"!
Προσωπικά, αναγνωρίζω μόνο τα δύο από τα τρία πτυχία. Χωρίς να μπορώ να αποκλείω όμως πως υπάρχουν και παιδιά με γνώσεις, τα οποία σπούδασαν σε κάποιο ΙΕΚ ή παράρτημα κολεγίου...

Πότε πρόλαβες και έκανες και σχόλιο? Μου την είχες "στημένη", ε? :)

Sophia είπε...

Χαχα! Ναι βρε, καραούλι σου έχω στήσει :)

KouKos είπε...

Καλά κατάλαβα λοιπόν!!! :)
Από δω και πέρα πρέπει να προσέχω... :):)
Tην καλησπέρα μου!